Coach vs. Therapeut

Coach vs. Therapeut
Een van de meest voorkomende misvattingen over coaching is dat het een verkapte therapie is - of erger nog - therapie van een niet-gelicentieerde beoefenaar. In werkelijkheid is coaching echt een unieke dienst, ontworpen om ambitieuze presteerders te helpen de resultaten te bereiken die hen succes en voldoening zullen brengen op alle gebieden van het leven. Hier zijn enkele verschillen tussen een coach en een therapeut en een basisgids voor wanneer elke dienst geschikt is.

Definitie van de termen: Coach vs. Therapeut

Wat is therapie? Therapie, ook wel counseling of psychotherapie genoemd, is een langdurig proces waarin een cliënt samenwerkt met een zorgverlener om problematische overtuigingen, gedragingen, relatieproblemen, gevoelens en soms fysieke reacties te diagnosticeren en op te lossen. Het idee achter therapie is zich te richten op vroegere trauma's en problemen om zelfvernietigende gewoonten te veranderen, relaties te herstellen en te verbeteren en pijnlijke gevoelens te verwerken. In die zin richt therapie zich op het verleden en op introspectie en analyse, met de hoop problemen uit het verleden op te lossen en een gelukkiger, stabielere toekomst te creëren. 

Wat is transformatie coaching? Bij coaching werkt een cliënt, ik noem het altijd mijn mensen, samen met een coach die geen beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg is, om doelen te verduidelijken en obstakels en problematisch gedrag te identificeren om actieplannen op te stellen om de gewenste resultaten te bereiken. De belangrijkste manier waarop een coach vs. een therapeut werkt, is dat de levenscoach het huidige uitgangspunt van de cliënt of mensen als een aanvaardbare neutrale basis neemt en vanaf dat punt meer actiegericht te werk gaat. Een transformatie coach stelt de persoon in staat zijn leven in eigen hand te nemen en actie te ondernemen om zijn doelen te bereiken waar die op dat moment naar verlangt.

"Dromen blijven geen dromen, dromen worden werkelijkheid."