Jij laat de balans verdwijnen, niet je partner. 

Iets wat vaak gebeurt in een relatie: één iemand past zich volledig aan.

Dus stel je voor:
Jij cijfert jezelf weg en keuzes maken is niet jouw ding. Je partner neemt dan automatisch meer leiding en maakt meer keuzes dan jij. De balans is daardoor weg en jij voelt het alsof je partner de energie overneemt. Maar het enige wat die doet is zich compleet aanpassen naar de situatie.

Irriteer je je eraan dat de ander beslist en jij nooit? Ga niet in een hoekje zitten denken: oh, wat ben ik zielig. Ik krijg geen ruimte om keuzes te maken. 

Nee.. dan pak je geen verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel. Jij hebt er last van toch? Dan mag je er ook zelf iets aan gaan doen. 

Stap in de actiemodus en hak een knoop door. 

Natuurlijk is het lastig. Want je doet al jaren hetzelfde. Dus geloof me: je gaat weerstand van beide kanten voelen als je dit wil omdraaien. En dat is logisch, want wij als mensen zijn gek op dingen die lekker makkelijk en hetzelfde gaan. Als het moeilijk wordt, geven we het liefst op. 

Wees open naar elkaar, zie de ander als een spiegel en zet irritaties om naar leermomenten. Ik geloof dat relaties sterker worden door het luisteren naar elkaar, wederzijds respect/liefde en communicatie.