Een selffulfilling prophecy..

Een selffulfilling prophecy is een situatie waarin overtuigingen of verwachtingen over een gebeurtenis of persoon ertoe leiden dat gedragingen op een manier die de voorspelling uiteindelijk waarheid wordt, zelfs als die voorspelling eigenlijk niet juist was. Wat je gelooft of verwacht beïnvloedt jouw gedrag, wat op zijn beurt de uitkomst beïnvloedt en in lijn brengt met de oorspronkelijke verwachtingen.

Met een voorbeeld kan ik het beter uitleggen. Stel je voor dat jij gelooft dat jij jezelf het niet waard vindt om liefde te krijgen en dat je altijd in ongezonde relaties terechtkomt. Door deze negatieve overtuiging kan je onbewust gedrag vertonen dat die relatie negatief beïnvloedt. Je kan bijvoorbeeld jaloers of onzeker zijn, constant bevestiging zoeken of jezelf te kort doen. Deze gedragingen kunnen leiden tot spanningen, wantrouwen en uiteindelijk tot het einde van de relatie. Dit bevestigt jouw overtuiging dat je inderdaad altijd in ongezonde relaties belandt, waardoor de selffulfilling prophecy wordt vervuld.

In dit voorbeeld zie je hoe de overtuiging over jezelf invloed heeft op jouw gedrag en uiteindelijk op de uitkomst van je relaties. Het belangrijke is dat er zelfwaardering komt en leert doorbreken van negatieve overtuigingen om gezonde en fijne relaties te kunnen opbouwen.

Ken jij deze term?